top of page

ZELENA HEMIJA

ZA SRBIJU

IZ SRBIJE

ZA BUDUĆNOST

Budućnost je zelena.

 

Da bi naša životna sredina nastavila da podržava nas i naš život - moramo shvatiti i prihvatiti njene principe. Inače nas neće biti.

 

Civilizacija nam se oslanja na upravljanje hemijskim reakcijama još od prve hemijske reakcije koju smo osvojili - paljenja vatre. Od tada smo poremetili ravnotežu i stvorili dug prema prirodi, koji sada treba vratiti. Upotreba hemije se mora usmeriti na vraćanje tog duga - ona mora biti zelena. Drugu budućnost nemamo.

dr Bojan Radak

NAJNOVIJE:

"Otac Zelene hemije" Pol Anastas je osvojio prestižnu Volvo nagradu za zaštitu životne sredine!

 

Pol Anastas (Paul Anastas), profesor Univerziteta Jejl, SAD, i pionir u razvoju neopasnih hemikalija, osvojio je 2021 Vovo Environment Prize, jednu od svetski najcenjenijih nagrada za nauku o životnoj sredini. Istraživanja Pola Anastasa "revolucionizuju hemijsku industriju, jedan od ključnih doprinosa u odgovoru na izazov održivosti", formulisao je žiri za dodelu ove nagrade.

 

Volvo Evironment Prize 

Volvo nagrada za dostignuća u zaštiti životne sredine već 32 godine se dodeljuje ljudima koji su učinili istaknuta naučna otkrića u okviru održivosti. Do sada su tri laureata ove nagrade kasnije osvojili i Nobelovu nagradu. Nagrada će biti proslavljena 1. decembra 2021. ceremonijom i seminarom, uz striming uživo.

Paul Anastas laureate VEP 2021 .jpg

*********************************************

*********************************************

Publikovan je komplet alata za razumevanje i korišćenje Zelene hemije i njenih principa. Neki doprinosi su iz Srbije:
Toolkit.jpg

Kratak pregled do sada pređenog puta

BROCHURE%20ilustracija_edited.jpg

**********************************************

Obuka za savetnike - izlazna anketa

 

Sa malim zakašnjenjem prikazujemo rezultate ankete koju su predali polaznici obuke u novembru 2018.:

TTF exit survey.jpg

**********************************************

McGill and Yale - a global action

 

Za 25 godina Zelene hemije, primena njenih principa je postala prihvaćena i profitabilna na mnogo mesta u svetu. Zato se akcija širi sve većom i umreženom saradnjom. Pogledajte kako to izgleda u saradnji Univerziteta Yale i McGill, u svetu:

 

https://mcgill.ca/newsroom/article/taking-green-chemistry-global

 

i kod nas:

 

https://www.mcgill.ca/newsroom/article/helping-serbian-mining-clean

*********************************************

Ako ste inovativni u oblasti održive hemije (Sustainable Chemitry), možete računati na globalnu pomoć u otvaranju sopstvene start-ap firme: 

The ISC3 Global Start-Up Service (GSS)

ICS3.jpg

*****************************************

 

Naučna konferencija

Solid-State Science & Research 2019 • 27th-29th June 2019 • Zagreb

with a special topic: Green Chemistry.

Pogledajte / Have a look:

https://scires2019.irb.hr/

Zagreb 2019.jpg
1st day UNIDO copy.jpeg

*********************************

Obuka za odabrane Savetnike za Zelenu hemiju održana je od 26. do 30. novembra 2018. na Hemijskom fakultetu u Beogradu.

Glavni instruktori i predavači bili su Prof. Tomislav Friščić iz Kanade, McGill University, i dr Karolina Mellor, Yale University. Pored njih, izlagači su bili i lokalni stručnjaci iz ove oblasti: Prof. Vladimir Beškoski, Prof. Branimir Jovančićević i dr Tatjana Trtić-Petrović.

Širi izveštaj možete naći ovde.

Emisija BRAINZ televizije o ovom događaju:

https://youtu.be/SnLzMkhEr0w

 

Izveštaj je objavljen i na Global Green Chemistry Initiative i na Univerzitetu Yale:

https://www.global-green-chemistry-initiative.com/single-post/2018/12/11/December-Train-the-Facilitators-Workshop-Took-Place-in-Serbia

 

https://greenchemistry.yale.edu/news/december-train-facilitators-workshop-took-place-serbia

https://twitter.com/YaleGCGE/status/1072584957258854400

*********************************

Za STUDENTE I MLADE ISTRAŽIVAČE

Tell a Story about Green Chemistry and Win a Trip to the 2018 GC&E!

Attention all postdoctoral, graduate, and undergraduate students. Do you have a story to tell about green chemistry? Do you share our belief that the power and potential of green chemistry needs to reach a much broader audience?

 

If so, now’s your chance to be heard! Channel your creativity and harness your passion. Create a video that vividly depicts an aspect of green chemistry, and explains how chemists use green chemistry to solve sustainability challenges, and we’ll share your story with the world.

 

The producers of the best video will win a trip (flight, hotel, conference registration) to the 2018 Green Chemistry & Engineering Conference in Portland, Oregon (June 18-20, 2018) to show your video to world leaders and conference participants in the field of green chemistry

Interested? Please visit https://www.global-green-chemistry-initiative.com/students for details. Submission deadline is May 6, 2018 (this is the new deadline).

****************************

Zelena hemija iz Srbije na Univerzitetu Yale (tema sa našeg skupa):  

Self-cleaning photocatalytic coating for facades

******************************

U Beogradu 12. decembra 2017.g. održana je  prva Informativna radionica o Zelenoj hemiji u Srbiji.

Pogledajte galeriju fotografija i ostale materijale sa tog događaja ovde.

Vest o događaju u okviru Global Green Chemistry Initiative je ovde.

*********************************

Vest o našem skupu objavljena je u časopisu Kvalitet&Izvrsnost,

ISSN 2217-852X, godina VI, Broj 11-12, 2017. 

Naći ćete na stranici 12 ovde.

Web sajt časopisa je:

http://fqce.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=233&Itemid=116

Zelena hemija

 

Potrošnja hemikalija je (u prodajnoj vrednosti) porasla od 1970. do 2010. godine - 20 puta. Pri tome, za poslednjih 10 godina tog perioda - dvostruko. Zemlje u razvoju zauzimaju sve veći udeo u tome.

 

Postoji snažna potreba za inovativnim pristupima koji bi pomogli da se smanji korišćenje opasnih supstanci u industrijskim procesima. Odgovor na ovakve izazove zahteva holističke, dalekosežne mere i funkcionalno upravljanje životnom sredinom. Između ostalog, inovacije, primena i transfer znanja o, za životnu sredinu, benignim pristupima i tehnološkim rešenjima, jesu osnovni elementi strategije smanjenja količine otpada, sa ciljem ostvarenja “nultog” otpada.

 

Jedan od pristupa za promovisanje održivog razvoja je Zelena hemija, koja se može definisati kao “projektovanje hemijskih proizvoda i procesa koje smanjuju ili eliminišu korišćenje i stvaranje opasnih supstanci”. Kao takva, Zelena hemija se fokusira na suštinsku prirodu i karakteristike hemikalija, materijala, proizvoda, procesa i sistema. Ona je u suštini transdisciplinarna i obuhvata elemente hemije, tehnologije, biologije, toksikologije i nauke o životnoj sredini. Zelena hemija smanjuje zagađenje na izvoru, minimizujući ili eliminišući opasnosti u sirovinama, reagensima, rastvaračima i proizvodima; ili ohrabrujući pronalazaštvo i inovacije u domenu novih neopasnih rastvarača, surfaktanata, materijala, procesa i proizvoda. Ovo se razlikuje od remedijacije, koja uključuje tretman “na izlazu iz cevi”, čišćenje otpadnih materija ispuštenih u životnu sredinu. Dok remedijacija uklanja opasne materije iz životne sredine, Zelena hemija sprečava njihovo dospeće u životnu sredinu.

 

Zelena hemija je bila delatnost u nastajanju u okviru rešenja održivog razvoja od svojih početaka 1990-tih godina. Iako je napredak u ovoj oblasti dotakao skoro sve sektore društva i industrije, od poljoprivrede do energetike, građevinarstva i farmacije, kao i proizvoda široke potrošnje, ova dostignuća su se uglavnom dogodila u visoko razvijenim zemljama. Napredovanje Zelene hemije je mnogo skromnije u zemljama u razvoju i tranziciji, uz nizak nivo informisanosti i svesti o mehanizmima i potencijalima Zelene hemije, što je trenutno glavna prepreka za njeno šire prihvatanje. Jasno je da ona mora igrati značajno veću ulogu u ubrzanom industrijskom razvoju na osnovama inkluzije i održivosti, tako da delotvorno doprinese postizanju Ciljeva održivog razvoja, usvojenih od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 25. septembra 2015. u okviru Direktive 2030 o Održivom razvoju.

Pogledajte šta su izvorni principi Zelene hemije ovde.

PITANJA I KONTAKT

+381 64 850 5078 * green-serbia@cpc-serbia.org

ADRESA

Centar za čistiju proizvodnju Srbije

Tehnološko-metalurški fakultet, Karnegijeva 4, 11000 Beograd

Telefon: 381 (0) 11 3370 427  *  Telefon / Fax: 381 (0) 11 3370 427

PRIJAVA ZA KONTAKT SA TIMOM

Ostavite svoje podatke i dobijaćete informacije. Bitni su nam Vaši stručni i profesionalni podaci, obavezno ih navedite.

arrow&v
Contact
bottom of page